Η Καλλιέργεια Tρούφας στην Ελλάδα

Η καλλιέργεια τρούφας έχει κάνει απίστευτη πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια, χάρη στις μελέτες και τα πειράματα που πραγματοποιούνται από τεχνικούς, επιχειρήσεις φυτωρίων, τους καλλιεργητές τρουφών και τους ειδικούς ερευνητές.



Εμπειρία και Καλλιέργεια Η καλλιέργεια τρουφών είναι τώρα δυνατή με ακόμη περισσότερη επιτυχία εφ' όσον έχουμε στη διάθεση μας το κατάλληλο χώμα. Για όποιες ελλείψεις της δικής μας εμπειρίας μπορούμε να εμπιστευτούμε τους εξειδικευμένους τεχνικούς, αποδεδειγμένης εμπειρίας και μεγάλης επαγγελματικής σοβαρότητας.

Τιμή Αγοράς
Η τιμή αγοράς τρουφών είναι , για αρκετά έτη σταθερή και προβλέπεται ότι θα παραμείνει ακόμα για αρκετό καιρό χάρη στην ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση της, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Όλο και περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προσφέρουν νόστιμα πιάτα με τις τρούφες, χρησιμοποιώντας όχι μόνο την πολύτιμη άσπρη αλλά και την πολύτιμη μαύρη και την θερινή (scorzone) τρούφα. Υπάρχουν επίσης ιδιώτες που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν σεβαστά ποσά για να αποκτήσουν αυτούς τους θαυμάσιους βολβούς .

Άλλωστε όπως αναφέρεται από τον Αθήναιο, Γαληνό, Διοσκουρίδη, Θεόφραστο, Πλούταρχο, Πλίνιο, Κικέρωνα και από άλλους στα γραπτά τους ότι η τρούφα σαν μανιτάρι ήταν περιζήτητη παντού για την υπέροχη γεύση της και το λεπτότατο άρωμα της. Για τον λόγο αυτό η τρούφα αποτέλεσε μούσα έμπνευσης για ποιητές και συγγραφείς της αρχαιότητας. Ειδικότερα ο Πλίνιος θεωρούσε τις τρούφες «θαύματα της φύσης», ο δε Προρφύριος τις αποκαλούσε «τα παιδία των θεών», ο Κικέρωνας «κόρες της γής», ο Νέρωνας «τροφή των θεών» και οι σύγχρονοι Γάλλοι τα ονομάζουνε «διαμάντια της κουζίνας τους».


Άσκαφο, αφύτευτο κι αρχοντικό μαγείρεμα. Είναι γνωστές επίσης με τις συνώνυμες λαϊκές ονομασίες «ύδνον», «ύκνο», «ίτανο», «κεραύνιον» και ο σοφός ελληνικός λαός χρησιμοποιεί την παραπάνω λαϊκή παροιμία.

 


Εδαφος και Καλλιέργεια

Οι τρούφες φυτρώνουν μονό σε εδάφη με ακριβή φυσικό-χημικά χαρακτηριστικά. Βασική προϋπόθεση είναι η παρουσία του ανθρακικού άλατος (CaCo3) και το Ph υπο-αλακαλικό η αλκαλικό (από 7,1 σε 8,5). Βέβαια προτιμότερα είναι τα όχι πολύ βαριά εδάφη και αυτά που είναι προικισμένα με καλή αποστράγγιση, χάρη σε μια φυσική κλίση ή χάρη στην παρουσία στο εσωτερικό του πετρών ή χαλικιών. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά ευνοούν την κυκλοφορία του οξυγόνου, ζωτικό στοιχείο για την ανάπτυξη των τρουφών. Όσο περισσότερο πολύτιμες είναι οι τρούφες τόσο περισσότερο προκύπτει ότι είναι απαιτητικές σε σχέση με το έδαφος. Οι πιο εύκολες τρούφες στο να καλλιεργηθούν φυτρώνουν καλά επίσης και σε εδάφη όχι ιδιαίτερα κατάλληλα. Για να γνωρίσουμε την φυσικό-χημική σύνθεση ενός εδάφους απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Η φύτευση των μυκορριζικών φυτών συνιστά τη θεμελιώδη επιλογή για την επιτυχία της τρουφο-καλλιέργειας. Παρόλα αυτά, θεωρούμε αναγκαίο να τονίσουμε ότι, πριν ξεκινήσει η εγκατάσταση, χρειάζεται να συγκεντρώσουμε τις προπαρασκευαστικές πληροφορίες για να μην υποπέσουμε σε σοβαρά λάθη που θα προκαλέσουν την αποτυχία της καλλιέργειας.

 

Φάσεις καλλιέργειας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Ύψομετρο
  • Έκθεση στον ήλιο
  • Θερμοκρασία αέρα
  • Χλωρίδα της περιοχής


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΦΥΤΕΥΣΗ

  • Προετοιμάστε το χώμα καλά
  • Επιλέξτε το κατάλληλο χωράφι στην κατάλληλη περιόχη
  • Προστατεύστε την τρουφοφυτεία με περίφραξη και εγκαταστήστε αρδευτικό σύστημα

ΚΑΤΑ ΤΗ ΦΥΤΕΙΑ

  • Ποτίστε κατα τους θερμότερους μήνες όταν υπάρχει ανομβρία για 15 ημέρες
  • Κλαδέψτε όταν είναι αναγκαίο
  • Βοτανίστε τα ζιζάνια γύρω από τα δενδρύλια
  • Χρησιμοποιήστε μόνο οργανικά προϊόντα για την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων και ασθενείων